fredag 13. november 2009

YES WE FOUND WATER


Nasa presenterte idag at de fant vann på månen. Dette er utrolig spennende, for dette betyr at muligheten til å lage en rombase på Månen vil være mye mer realistisk enn det har vært tidligere.
Hvordan oppdaget de vannet på månen? NASA sendte opp en rakett, LCROSS, som skulle kollidere med månen og lage ett krater som skulle bli veldig spektakulert å se på.

Grunnen til at dette ikke ble fremstilt timer etter sammenstøtet var at de måtte analysere de dataene som ble samlet fra de forskjellige instrumentene. Nå må forskerne finne ut hvordan vannet har kommet dit og hvordan vannet har blitt lagret.

Ut fra informasjonen de har fått ut fra LCROSS er at det ikke er lite vann på planeten, men heller ganske mye. Dette kan brukes til drikkevann til fremtidige mannskap, utvinne oksygen og eventuelt drivstoff.

Ut fra dataene fant de noe som ikke var støy. Det de forventet var at det ikke skulle bli så komplisert å analysere dataene. For de fant ikke bare vann, men også andre stoffer.


Kilder:
Bilde:NASA


2 kommentarer:

 1. So what?

  For all del, spennende nyheter og slikt. Men Knut Jørgen Røed Ødegaards vyer om å bygge baser for å videre bygge romskip på månen i løpet av tiår er rent vissvass. Røedegaard er som vanlig entusiastisk og sprudlende, og all ære til ham for det, men han ender opp med å bli en usaklig mediaklovn som sverter mye av det vitenskapelige arbeidet som han forsøker å presentere.

  NASA har fått herredømme i nærrommet grunnet militærstrategiske årsaker. Beklageligvis tror jeg ikke en videre utforskning av universet vil prioriteres på samme vis. Til det har vi alt for store utfordringer å løse oss menneskene imellom. Så sinnsyke mengder ressurser som ville måtte gå med til å bygge produksjonsfasiliteter på månen stiller jeg meg sterkt tvilende til om noen politiker på jord er villige til å bevilge - og jeg er ikke sikker på om jeg synes det vil være rett selv heller. Og det til tross for at jeg er realist, utdannet fysiker og stadig blir fascinert av slike oppdagelser.

  SvarSlett
 2. Det Ødegaard sier om å bygge en rombase innen tiår er selvfølgelig urealistisk for NASA. De sliter å få nok penger til å sende en mann til opp til Månen. Men vi har andre store romorganisasjoner som vil gjerne fokusere mot månen og de mulighetene som ligger der.

  Men at det kommer en basestasjon der oppe i likhet med ISS tror jeg vil komme mye fortere nå enn tidligere.

  SvarSlett