Her brukes pcen som verktøy av lærere på workshop. |
Etterhvert som jeg kom videre i utdanninga kunne jeg bruke pcen som ett verktøy i undervisningen, men allikevel ble den også brukt til masse annet, bare litt mer avbalansert. Kunne jobbe ett par timer og deretter ble det en liten pause med avkopling.
Gjennom flere års bruk har jeg lært meg greie rutiner som kunne fungere uten at det gikk utover skolearbeidet.
Når jeg var ferdig med utdanningen fikk jeg meg jobb på NAROM, Nasjonalt senter for romrelatert utdanning, hvor Vg3 Romteknologi har sin Telemetri undervisning. Det første året la jeg merke til at ting ikke hadde forandret seg mye, elevene spilte like mye nettspill som da jeg var elev. Forskjellen var at vi var strengere på bruken av pcer i undervisningen. Vi hadde satt opp en enkel kjøreplan, når det ble gjennomgått noe nytt pensum skulle alle skjermer lukkes og øynene skulle rettes mot den som underviste. Det pleide som regel å fungere, samt at det som ble vist på elektronisk ble også lagt ut på itslearning.
Pc-bruken blir først ett problem under prøver. Skolen installerer eller deler ut TI-interactiv som er en kjempefin kalkulator hvor du kan sette inn formelen direkte uten å tenke på hvordan man kan snu på en formel eller hvordan regnestykket settes opp. Slik at hvis de får oppgitt en formel og skal prøve å snu den blir det for avansert å gjøre det for hånd. Og siden de får en kalkulator som fungerer på pcen, kjøper de seg ikke en helt vanlig kalkulator. Dette gjør at når det er regneoppgaver i prøven blir de nødt til å bruke pc. Samt at enkelte ikke greier å skrive tydelig håndskrift lengre. Lenge har jeg trodd at håndskriften min er vanskelig å lese, men det finnes andre som er verre. Slik at de får bruke pcen til å skrive på, hvis det er nødvendig.
Det her gjør at vi som lærere må legge opp prøvene slik at man ikke kan ta direkte avskrift fra pensum. Og det er vanskelig, siden vi skal prøve å teste kunnskapen dems. Vi har prøvd flere forskjellige metoder slik; åpen bok, håndskrevet formelark, formelark ligger vedlagt, ingen hjelpemidler.
Når man bruker ingen hjelpemidler så kan vi legge opp prøven sånn at vi er kun ute etter ett riktig svar og kan spørre mer spesifikt. Mens på åpen bok må spørsmålene skrives slik at det svaret vi får er ett svar som er reflektert og utdypet rundt spørsmålet. Det er ikke alltids sånn noen ganger er det ikke noen runde svar på spørsmålet bare ett riktig. Og da er det veldig lett å finne fremgangsmåten i pensum.
Under prøver så har jeg og ett par andre begynt å stille oss bakerst i klasserommet hvor vi kan se hva som er på samtlig skjermer. For selv om vi har begrenset hva de kan ha av hjelpemidler, må de bruke kalkulatoren på pcen og ved behov ett skriveprogram. Og da er det veldig lett å få frem pensum fra nettside eller en powerpoint. Så når vi står bakerst ser vi hva som står på skjermen til de fleste. Og det er lett å se om det er nettside eller powerpoint de har oppe. For det er alltids noen som prøver seg uansett.
Å sitte prøvevakt idag har helt andre utfordringer enn for noen år tilbake. For da kunne man sitte med avisa og kaffekoppen og høre etter hvisking. Nå er det umulig, får når man sitter foran og ser på elevene ser man ikke hva som står på skjermen, du ser at fingerene bevegere seg fort over tastaturet og antar de skriver for harde livet, mens de egentlig sitter å søker etter det riktige svaret.
Det er ingen fasit på hvordan man skal legge opp undervisninga iforhold til pcbruk. Det som er viktig er å kunne få satt gode rammer rundt bruken og nytten av pcen i undervisningen. Hvis man greier å lære bort hvordan man bruker pcen som ett arbeidsverktøy istedenfor underholdning på ett tidlig stadium vil mye være gjort. Men vil elevene være modne nok til å kunne ta det innover seg?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar